miercuri, 7 ianuarie 2009

Donjuani si Cicioline


Despre si pentru noi tinerii

Epoca moderna este absurda.
Ceea ce inainte era urat,acum este frumos,ceea ce era rau,acum e bine.Tanarul modern si-a format un tipar fizic inert,conform personajelor platoniene de pe copertile revistelor de moda din intreaga lume.Toti tinerii imbraca uniforma,atat morala cat si fizica,a vedetelor pe care apreciaza,lucru care ii indeparteaza de formarea unei personalitati diferite.Este de ajuns sa vezi cum se imbraca o persoana pentru a stii ce fel de muzica asculta sau ce fel de oameni ii plac.
Acest mod inert de a-ti petrece existenta duce la epuizare.
Sa ne gandim spre exemplu la dragostea modernista.Generatia Coca-Cola isi schimba atat de usor partenerii,nu mai pot resimti sentimentul de cuplu deoarece tindem spre o perfectiune absoluta.Unii vor ca artenerul sa poarte tricou de firma pe care sa scrie 'YES' sau 'NO',sa stie sa ridice spranceana si sa aiba cont pe hi5.Altii vor un partener bine educat,inteligent,frumos.Aspiram catre perfectiune,dar nu realizam ca ceea ce tine trupul minunat de care avem atata grija si pe care il iubim atat de mult este defapt sufletul.Doar el ne face sa fim altceva decat o papusa gonflabila intr-o epoca in care trupul a devenit o jucarie cu care te joci pana o strici.Nu traim in timp si avem griji efemere.
Sunt trist pentru ca m-a parasit prietenul.Sunt ingrijorat pentru ca nu sunt inalt.Sunt ingrijorat pentru ca sunt gras.Nimeni nu e trist pentru ca a mintit,injurat,invidiat,batut,certat,urat,barfit s.a.m.d.
Exista oare un tanar care,in timp ce isi priveste chipul in oglinzile din cluburile de fite,se intreaba ce s-ar intampla daca ar muri maine?ce s-ar intampla daca acest trup pe care il iubim atat de mult ramane fara suflet.Se gandeste oare cineva la Dumnezeu atunci priveste cerul si toata materia existanta?
Acum cand Dumnezeu a murit,viata e mai mult decat absurda.Dar Dumnezeu nu a murit.Numai sufletul omului modern este cel care a murit...
Te rusinezi sa vorbesti despre Dumnezeu si despre religie in general,uitand ca aceasta este defapt esenta vietii.Te rusinezi cu mama ta pentru ca este de moda veche,spirit conservator.Te rusinezi ca nu stii o firma importanta sau cine este reprezentat pe un nenorocit de poster.
Nu.
Putinii tineri,cu adevarat destepti,din epoca moderna nu gandesc asa.Ei au un suflet batran intr-un trup tanar.Ei sunt destul de intelepti si stiu sa distinga binele de rau,uratul de frumos.
Ei nu sunt nici Donjuani si nici Cicioline.Stiu ca nimeni nu traieste cat pietrele si ca dincolo de moarte este viata venica.Nu apeleaza la sinucidere stiind ca aceasta omoara nu doar trupul ci si sufletul si imediat ce ai inchis ochii te trezesti in mainile inflacarate ale disperarii,ale raului absolut,fara iertare,fara portita de salvare.Nu pledeaza nevinovati in fata vinovatiei lor si sunt repsonsabili de faptele comise.Adevaratii tineri stiu de ce.
Noi stim.Voi stiti?

*Daca vreti sa stiti si vreti sa faceti parte din categoria tinerilor 'noi stim' puteti citi cartea 'Intre Freud si Hristos' de Savatie Bastovoi,in care veti gasi aceste subiecte dezbatute mai pe larg.

Un comentariu:

  1. Vai deci cum am inceput sa citesc postul asta deja ma gandeam la aceasi carte care mi-am cumparat`o in urma cu jumatate de an.
    Si pana sa termin de citit postul ma tot gandeam sa ti-o recomand pentru ca vb de aceleasi subiecte pe care le-ai enumerat tu aici.

    Da!fac si eu parte din "noi stim" ;)

    Foarte buna intrarea asta!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere